Skötselråd

Information & skötselråd

Nedan följer våra råd om skötsel av dina stenskivor. Du kan också klicka här för information i PDF-format. 

Natursten är ett varierande material

Egenskaper som kulör, textur, mönster, ådring, molnighet och flammighet kan variera inom vida gränser, även om stenen kommer från samma brott. Sortering efter utseende har aldrig med tekniska egenskaper att göra. Det estetiska variationsmönstret är mycket olika från stensort till stensort. Vid val av stenskiva är det viktigt att ta reda på hur stenen faktiskt ser ut i verkligheten. Vi rekommenderar därför alltid ett besök hos oss för att titta på råskivorna.

Bänkskivor ligger oftast horisontellt och om de då träffas av släpljus från t.ex. ett fönster kan små matta partier och millimeterstora gropar och sprickor synas. Dessa kan även kännas när man stryker handen över dem. Sprickor, gropar och rostfläckar kan förekomma i all natursten och är dess naturliga karaktär och inget fel. Det påverkar inte stenens funktion. Storleken och omfattningen av dessa varierar från stensort till stensort.

Rengöringsmedel & skötsel

Var noga med att läsa innehållsförteckningen på de rengöringsmedel du använder. Rengöringsmedel med syror och starka baser kan skada stenen. Natursten tål hög värme, upp till 500°C, dock ej värmechocker. Vi rekommenderar att använda underlägg till varma föremål, som stekpannor och grytor. Använd gärna skärbräda för att skydda såväl stenen som kniven.

 

Innan man börjar använda en bänkskiva av sten måste den impregneras. Det har vi på Granit & Marmor redan tagit hand om, så din stenskiva är redo att användas. Om stenen skulle upplevas som väldigt torr bör man upprepa behandlingen. Ta då en pensel eller en bit tyg/papper och stryk skivan med ett tunt lager impregneringsmedel. Låt dra i ca 5-10 min. Överflödig olja torkas lättast upp med vanligt hushållspapper eller trasa. Oljan ger stenen en impregnering och förbättrat skydd mot fläckar och missfärgning.

Daglig vård

Vid rengöring av din stenskiva, använd milt diskmedel eller såpa. Blanda gärna ut med vatten i en spray flaska för lätt applicering samt för att undvika för stark koncentration.

Dessa rengöringsmedel rekommenderar vi vid kraftig nedsmutsad yta eller om stenen blivit missfärgad:

– Stentvål, Fix Universal

– Fönsterputs

– T-röd (alkohol)

OBS! Läs alltid etiketterna på allrengöringsmedel för att se om innehållet är skadligt för marmor/natursten. De flesta tillverkare av rengöringsmedel uppger detta.

Olika typer av stenyta

En blankpolerad bänkskiva har den mest tåliga ytan när det gäller absorption. Den missfärgas eller skadas sällan av vanligt användande i köket. För marmor och kalksten rekommenderas ändå en mattslipad yta, då repor blir väldigt iögonfallande i en blank yta. En mattslipad eller borstad yta gör att porerna blir mer öppna och lättare kan suga åt sig olja och andra vätskor. Det är därför viktigt att preparera stenens yta och mätta dess porer för att göra den mer resistent. Vi impregnerar all natursten i vår verkstad, en till två gånger innan leverans.

 

Granit
Granitlika stentyper omfattar förutom egentlig granit, även gnejs, diabas, gabbro, kvartsit med flera. De är uppbyggda av silikatmaterial, som är motståndskraftiga mot kemisk påverkan (sura ämnen med PH-värde lägre än 7) och mot mekanisk påverkan. Granit är ett hårt och kompakt material och därför mindre känsligt för repor och fläckar.

 

Marmor & kalksten
Marmor och kalksten är så kallade sedimentära och basiska stensorter. De är mjuka och porösa och är därför känsliga för både missfärgning, flisor och repor vid användning. Man bör vara särskilt försiktig med ämnen som innehåller syra, som vin, ättika, vinäger och fruktjuicer då de kan orsaka frätskador på ytan. Kolsyra är ett annat ämne som lätt etsar stenen. Även te, kaffe, oljor av olika slag och andra färgade vätskor kan lätt orsaka fläckar på stenytan.

Kvartsit & Kalksten
Kvartsit uppstår när sandsten utsätts för högt tryck och höga temperaturer under lång tid. Stensorten består till största del av kvarts. Kvartsit är ett hårt och massivt material, men mjuka kvartsitsorter förekommer. Vi lagerhåller endast hårda kvartsitstenar eftersom de har hög täthet, vilket innebär att stenen är motståndskraftig mot mekanisk och kemisk påverkan. Med andra ord är hård kvartsit ett utmärkt val som köksbänk.

 

Kvartskomposit – Style Stone Sweden
Vår kvartskomposit består till 94% av kvartskristall, som blandas med färgpigment och bindemedel för att uppnå önskat resultat – fläckresistens, reptålighet och värmetålighet. Ytan är nästintill underhållsfri och behåller sitt vackra utseende över tid tack vare den höga tätheten. skillnad från natursten behöver bänkskivor av komposit inte impregneras med olja eller andra stenvårdsprodukter. Vår kvartskomposit tål värme upp till 500°, dock ej värmechocker. Vi rekommenderar att använda underlägg till varma föremål, som stekpannor och grytor. Använd gärna skärbräda för att skydda såväl kvartskompositen som kniven.